ai for good Blog

Monkey Code winnaar hackathon for good

De Haagse Hackathon is gewonnen door Monkey Code. Zij bedachten een open source oplossing die satellietdata combineert met social media data (o.a. relevante Twitter hashtags) om zo gebieden in kaart te brengen die kwetsbaar zijn voor landroof. Volgens de jury waren vooral de nodige herdefiniëring van het probleem en het selecteren van de juiste databronnen lastig bij deze challenge. Monkey Code zette echter net zo lang door totdat er een bruikbare oplossing lag voor eindgebruikers. De jury roemde het creatieve gebruik van social media data als deel van de oplossing.

(FOTO DOOR NILS FLORIAN HIJLKEMA)

Aan de Hackathon for good deden dit weekend ruim 125 tech talenten uit binnen en buitenland mee. De jury koos voor Monkey Code als winnaar omdat ze ondanks de lastige challenge toch hebben doorgezet en roemde het creatieve gebruik van social media data als onderdeel van de oplossing. Met de eerste plaats won team Monkey Code een geldprijs van € 10.000,-. De hackathon is het eerste zichtbare project van het Data Science Initiative, een initiatief van tech ondernemers, universiteiten, overheid en kennisinstellingen in Den Haag die zich inzetten voor vrede, recht en veiligheid door middel van big data en Artificial Intelligence: Tech for good.

Winnaars
De tweede prijs ging naar Hack4Peace. Dit team ging aan de slag met de challenge van NCIA/NATO, hoe herkennen we nepnieuws. Hun ontwikkelde tool is gebaseerd op het opbouwen van een dataset met opruiende en haat-zaaiende beelden en/of teksten. Door middel van Artificial Intelligence kan vervolgens propaganda en fake news automatisch herkend worden. Als deel van de oplossing bedacht het team ook een browser plug-in die propaganda detecteert en filtert en daarbij nieuwe data genereert om het algoritme aan te scherpen en op te kunnen schalen. De jury was onder de indruk van deze technische oplossing, de schaalbaarheid en de focus op de uiteindelijke doelgroep.

De derde prijs werd in de wacht gesleept door PWC2 met hun oplossing voor de challenge van het Rode Kruis/510, het in kaart brengen van schade binnen een rampgebied. De aanpak van team PWC2 combineert op slimme wijze drone- en satellietbeelden om tot een snelle en precieze geautomatiseerde schadeanalyse te komen. Deze informatie is van belang voor het prioriteren van geboden hulp binnen het rampgebied. De jury kende de derde prijs toe vanwege de snelle en accurate werking van de oplossing en de praktische, directe inzetbaarheid.

AI for Social Good

Google is issuing an open call to organizations around the world to submit their ideas for how they could use AI to help address societal challenges. Selected organizations will receive support from Google’s AI experts as well as grant funding from a 25 Million USD pool.

Google dot Org
Google.org is the charitable arm of Google. So far the organization has committed roughly US$100 million in investments and grants to nonprofits annually. Right now they’re looking for projects across a range of social impact domains and levels of technical expertise, from organizations that are experienced in AI to those with an idea for how they could be putting their data to better use.

Google is committing resources and $25 million to address societal challenges.

5 vragen aan Paul Suijkerbuijk (open data)

Paul Suijkerbuijk is de drijvende kracht achter open data bij de Nederlands overheid. Hij helpt overheidsorganisaties met het openen van data door ondersteuning te geven op het vlak van organisatie, beleidsvraagstukken en techniek. Op Europees gebied werkt Paul Suijkerbuijk als innovatie expert voor de Europese Commissie. AI for Good stelde hem vijf vragen!

1. Jij zet je in voor Open Data bij de Overheid. Waar ben je het drukst mee?

Ik werk vooral aan bewustwording, bewustwording dat er binnen de overheid veel data is, dat die data niet voor de eigen processen hartstikke belangrijk is, maar ook voor anderen. En juist die mensen die met een andere blik naar data kijken of daarmee werken zorgen voor andere inzichten / innovaties. Die andere inzichten zijn meestal een waardevolle aanvulling, maar kunnen ook wel eens lastig zijn. Als er kritische vragen gesteld worden op de detaildata van een begroting wordt dat wel eens ingewikkeld gevonden. Read More

De Asilomar richtlijnen voor AI

Aan de kust van Californië bevindt zich een conferentieoord met de naam Asilomar. Toen daar in 2017 de creme de la creme van onderzoekers op het gebied van Kunstmatige Intelligentie (AI) samenkwam, publiceerden zij de ‘23 principles to guide beneficial AI development’.

Je moet de richtlijnen zien als een pleidooi –misschien wel noodkreet- van de belangrijkste AI-onderzoekers om ervoor te zorgen dat hun (fundamentele) werk geen negatieve toepassingen of gevolgen op de lange termijn zal hebben. Op de website van het Future of Life Institute is de lijst gepubliceerd en inmiddels ondertekend door meer dan 1250 computerwetenschappers en 2500 vooraanstaande denkers uit andere gebieden. De tekst is vertaald naar het Chinees, Duits, Japans, Koreaans en Russisch. Read More

Hackathon for Good

Registration is now open for the Hackathon for Peace, Justice and Security, organized in the Hague. Over 17 and 18 November, teams will use their technical skills to help solve real world challenges.

You can be a part of helping:

  • The International Criminal Court to analyse enormous quantities of evidence
  • NATO (NCIA) to identify propaganda
  • Asser Institute to warn communities of vulnerability to land grabbing
  • Red Cross to measure damage and impact after a disaster
  • World Vision to predict and automate when humanitarian aid is released

Teams will also be competing for €17,500 worth of prize money. For more information about the challenges and to register to participate, please visit www.hackathonforgood.org. See you there!

data.overheid.nl

Het dataportaal data.overheid.nl bestaat uit een register met informatie over datasets van Nederlandse overheden. Daarnaast biedt het ondersteuning bij het openbaar maken van data. Dat doet data.overheid.nl door feedback te verwerken, te helpen bij het aanmelden en zoeken van datasets en door bij te dragen aan kennis over open data.

Data.overheid.nl biedt een actueel overzicht van alle beschikbare datasets binnen de Nederlandse overheid. Het dataportaal verwijst naar de vindplaats en/of naar de organisaties en contactpersonen achter een dataset. De functie wordt ingevuld door: het dataregister en de synchronisatie-functies met databronnen van overheidsorganisaties. Read More

Will you pledge with us?

Will you join Google DeepMind, University College London, Elon Musk, Stuart Russell, Yoshua Bengio, Anca Dragan, Meredith Whittaker and others in a pledge against lethal autonomous weapons? Read More

Global Forest Watch

Another great example of how AI can be a force for Good. The forest monitoring project Global Forest Watch and the technology nonprofit Rainforest Connection use machine learning to identify factors that contribute to forest losses in the Congo and the Amazon. Read More

AI as a force for good

With suicide prevention, every minute of response time matters. That’s why the technology team at the well-known nonprofit Crisis Text Line in New York City analyzed some 65 million text messages to determine what words were most statistically associated with a high risk of suicide. This scale of analysis would clearly be infeasible without some form of automated analysis, and its results surprised the team. Read More

Achter de Algoritmen

Je kunt de krant niet openslaan of het gaat erover. Journalisten buitelen over elkaar heen en Twitteraars stoken het vuurtje nog eens op. De wereld is in de ban van een nieuwe digitale revolutie: kunstmatige intelligentie. Het lijkt de opvolger van “big data” te zijn. Of eigenlijk, kunstmatige intelligentie lijkt de belofte van big data te gaan inlossen. En er is één toverwoord dat daarvoor zorgt: algoritme. Read More